Home   >   The School   >   Design Vision

Our inspiration has been the iconic green courts that define the Canterbury Cathedral precincts, which has been home to the King’s School since 597AD.

Working with UK-based landscape architects BHSL, we have arranged the new school buildings in Shenzhen around similarly generous garden courts and planted roof terraces.

The school design is a contemporary response to the historic tradition of arranging academic accommodation around landscaped courtyards and our understanding of the local climate has informed how the buildings function.

Natural daylight is key and much thought has gone into providing well-lit and ventilated learning environments. The school’s envelope is shaded by planting, making this a beautiful and comfortable environment in which to teach and learn.

Most importantly, the new school will motivate learning by encouraging collaboration between staff and students.

We recognize that the quality of the relationships between teachers and their students is at the heart of improving learning outcomes, and this is reflected in our design, developed in collaboration with the King’s School. The design of the education spaces will play a major role in enhancing and developing new approaches and new partnerships, both in China and on the world stage. We have rigorously tested the spaces to ensure they will deliver a progressive 21st-century learning environment.

Phase 1 of the development will provide a delightful kindergarten as well as flats for teachers from around the world who will live on site and accommodation for boarders and staff.

The kindergarten is arranged over the lower three floors of the existing buildings on the south of the site, each of which will lead to a covered protected garden or terrace for outdoor learning and play. Offices and the main school reception are located on the ground floor (level1), with two floors of classrooms and dining with play space above.

Phase 2 of the development will provide a dynamic and exciting main school with a generous ‘green court’ at its centre.

The main building is arranged around two courtyards, one at the centre of the main teaching facilities for the younger students and the other at the centre of teaching facilities for older students on the site. The school comprises a series of internal terraces which will double as resource and makerspaces, with visibility and connectivity so that the whole school can be experienced from many vantage points. Specialist science and technology facilities wrap around the makerspace which is easily accessible. There are areas for exhibition in most specialist accommodation and departmental resource bases for most subjects.

Some of the more unique teaching spaces include a flight simulator, robotics laboratory, black box theatre, meditation rooms

and a main school library and sixth form centre that open onto a landscaped roof terraces for outdoor learning, socialising and physical activities.

The school design is a contemporary response to the historic tradition of arranging academic accommodation around landscaped courtyards and our understanding of the local climate has informed how the buildings function.

Natural daylight is key and much thought has gone into providing well-lit and ventilated learning environments. The school’s envelope is shaded by planting, making this a beautiful and comfortable environment in which to teach and learn.

Most importantly, the new school will motivate learning by encouraging collaboration between staff and students.

We recognize that the quality of the relationships between teachers and their students is at the heart of improving learning outcomes, and this is reflected in our design, developed in collaboration with the King’s School. The design of the education spaces will play a major role in enhancing and developing new approaches and new partnerships, both in China and on the world stage. We have rigorously tested the spaces to ensure they will deliver a progressive 21st-century learning environment.

Phase 1 of the development will provide a delightful kindergarten as well as flats for teachers from around the world who will live on site and accommodation for boarders and staff.

The kindergarten is arranged over the lower three floors of the existing buildings on the south of the site, each of which will lead to a covered protected garden or terrace for outdoor learning and play. Offices and the main school reception are located on the ground floor (level1), with two floors of classrooms and dining with play space above.

Phase 2 of the development will provide a dynamic and exciting main school with a generous ‘green court’ at its centre.

The main building is arranged around two courtyards, one at the centre of the main teaching facilities for the younger students and the other at the centre of teaching facilities for older students on the site. The school comprises a series of internal terraces which will double as resource and makerspaces, with visibility and connectivity so that the whole school can be experienced from many vantage points. Specialist science and technology facilities wrap around the makerspace which is easily accessible. There are areas for exhibition in most specialist accommodation and departmental resource bases for most subjects.

Some of the more unique teaching spaces include a flight simulator, robotics laboratory, black box theatre, meditation rooms

and a main school library and sixth form centre that open onto a landscaped roof terraces for outdoor learning, socialising and physical activities.

The School

Introduction
Aim & Ethos
Our Heritage
Location

Join Our Newsletter

To be kept current on news, events and the launch of our new school.